Entain Mengambil Pinjaman Baru B untuk Memenuhi Matlamat Pemerolehan
Toto

Entain Mengambil Pinjaman Baru $1B untuk Memenuhi Matlamat Pemerolehan

Empayar permainan global Entain berada dalam mod pemerolehan penuh, baru-baru ini berpindah untuk memperoleh SuperSport Group dan BetCity. Ia akan memerlukan sedikit bantuan untuk melepasi garisan penamat, walaupun, dan telah mencari modal yang besar untuk memenuhi matlamatnya.

Dapatkan CEO Jette Nygaard-Andersen
Pastikan Ketua Pegawai Eksekutif Jette Nygaard-Andersen bergambar di makmal inovasi Ennovate syarikat. Memandangkan ia terus berkembang di peringkat global, syarikat perjudian telah memperoleh $1 bilion dalam pembiayaan baharu. (Imej: The Australian )
Untuk membiayai beberapa sasaran pengambilalihannya baru-baru ini, Entain telah pun menerima $750 juta dalam bentuk pinjaman. Ia kini telah meningkatkan jumlahnya dengan ketara, memperoleh $1 bilion dalam “pinjaman jangka lien pertama” baharu.

Pinjaman itu akan matang dalam tempoh tujuh tahun, dengan syarat tiada halangan yang tidak dijangka sepanjang perjalanan. COVID-19 menyebabkan tekanan besar pada beberapa syarikat perjudian, memaksa mereka membuat perjanjian baharu dengan pemiutang untuk terus bertahan. Tidak semua daripada mereka melakukannya.

Kredit Atas Kredit
Ketika mengumumkan pinjaman baharu itu, Entain, yang kini beroperasi di lebih 27 negara, menjelaskan ia mungkin disebabkan oleh peningkatan permintaan daripada pelabur kredit global. Ia juga berkata bahawa pinjaman itu akan SGP Prize menghalangnya daripada menggunakan pilihan kredit pusingan sedia ada yang ada.

Sebahagian daripada wang itu akan digunakan untuk pemerolehan SuperSport yang berpangkalan di Croatia, yang dibelinya bersama-sama dengan EMMA Capital. Etain mengambil 75% kepentingan dalam syarikat itu, yang mana ia perlu membayar €690 juta (AS$675.44 juta).

Satu lagi bahagian pinjaman akan membantu mengimbangi perbelanjaan untuk memperoleh BetCity, pengendali permainan dalam talian di Belanda. Kedua-dua ini adalah pembelian utama yang dilihat sebagai asas kepada pengembangannya di seluruh Eropah.

Sebaik sahaja Entain melengkapkan pengambilalihan, ia akan menggunakan sebarang baki wang untuk memaksimumkan kecairannya dan “menyediakan fleksibiliti kunci kira-kira selanjutnya,” menurut kenyataannya. Pembiayaan untuk pinjaman baharu itu membawa kos tunai sebanyak 6.2% sehingga September depan.

Kunci Pemerolehan kepada Kemampanan
Membuat pembelian penting yang memerlukan pinjaman 10 angka adalah satu-satunya cara untuk memastikan kemampanan Entain, menurut Ketua Pegawai Pengeluaran Sidney Eksekutif Jette Nygaard-Andersen. Dia membuat komen itu semasa acara Etain Sustain pada hari Rabu, di mana syarikat itu membincangkan masa depannya.

Seiring dengan pengambilalihan, kemampanan syarikat juga memerlukan peningkatan kepercayaan pelanggan dan jejak mesra alam, tambah Nygaard-Andersen. Ini adalah sasaran yang sedang diusahakan oleh Entain melalui program dalaman khusus.

Untuk itu, Entain memperuntukkan kira-kira $112.5 juta untuk menampung inisiatif alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat (ESG). Ini adalah asas untuk industri secara keseluruhan, jelasnya, sambil menambah bahawa trend pelaburan semuanya menuju ke arah ESG sebagai pertimbangan utama.

Apabila mempertimbangkan pelaburan, kira-kira 90% pelabur berpotensi mempertimbangkan ESG terlebih dahulu, menurut Nygaard-Andersen. Ia juga penting kepada calon pekerjaan, 25% daripadanya mahu melihat ESG sebagai usaha utama di bakal majikan mereka.

Tumpuan pada ESG bukan hanya hasil daripada pendekatan altruistik kepada Totobet HK ha  ehwal korporat. Sebaliknya, kajian telah menunjukkan bahawa syarikat yang mempunyai pendekatan ESG yang kukuh biasanya mempunyai reputasi korporat yang lebih baik, yang menarik kepada pelabur. Di samping itu, mereka melayan kakitangan dengan lebih baik, yang menarik kepada bakal pekerja.