‘Peguam Loteri’ Jay Kurland Sabit kesalahan Menipu Pemenang Jackpot Besar
Toto

‘Peguam Loteri’ Jay Kurland Sabit kesalahan Menipu Pemenang Jackpot Besar

Seorang yang dipanggil ” peguam loteri ” yang mewakili beberapa pemenang jackpot terbesar Amerika telah disabitkan dengan penipuan dan pengubahan macau prize wang haram. Juri persekutuan di Brooklyn Selasa memutuskan bahawa Jason “Jay” Kurland bermain pantas dan longgar dengan wang pelanggannya, secara kolektif mengeluarkan mereka daripada $107 juta.

Peguam loteri
Jay Kurland menyumbang kepada segmen tentang pemenang loteri di The Today Show pada 2018. (Imej: NBC)
Kurland meletakkan dirinya sebagai peguam loteri nombor satu di negara ini, menasihati golongan kaya yang tiba-tiba tentang cara melindungi diri mereka, tidak mahu dikenali dan wang mereka. Dia juga memiliki url lotterylawyer.com.

Dia mengira antara pelanggannya pemenang loteri terbesar sepanjang masa di Amerika. Individu tanpa nama dari Carolina Selatan yang meraih $1.5 bilion pada cabutan Mega Millions pada 2018 juga merupakan salah seorang mangsanya.

Kurland mempunyai sideline, perniagaan pendahuluan tunai pedagang, Cheddar Capital. Dia meyakinkan pelanggan untuk melabur dalam syarikat itu tanpa mengisytiharkan pemilikannya, sebelum menyalurkan sebahagian daripada wang ini kembali kepada dirinya dalam bentuk “yuran pencari”.

Rakan kongsi di Cheddar
Rakan kongsi dalam Cheddar Capital termasuk Frankie Russo, anak lelaki kepada keluarga jenayah Colombo mendiang Joseph “JoJo” Russo, dan bekas broker sekuriti bernama Frank Smookler.

Pada 2018, ketiga-tiga mereka percaya mereka telah terjumpa peluang menjana wang yang tidak mudah. Seorang tukang emas Long Island, Greg Altieri, memberitahu mereka dia boleh membeli kepingan pada harga “clearout” dan membalikkannya untuk keuntungan 30% hingga 70%, tetapi dia memerlukan modal. Kurland baru beberapa orang yang mempunyai banyak perkara itu dan meyakinkan pelanggannya untuk melabur sekitar $80 juta.

Apabila Altieri ditangkap oleh FBI pada 2020 kerana menjalankan skim Ponzi besar-besaran, trio Cheddar Capital panik mengejar kerugian mereka. Pada kemuncak wabak itu, mereka membajak wang ke dalam perjanjian teduh untuk membekalkan peralatan PPE ke negeri California.

Kurland meyakinkan pemenang tanpa nama di South Carolina untuk melabur SGP Hari Ini $19.5 juta dalam usaha itu. Apabila dia diberitahu bahawa skim itu memerlukan dua kali lebih banyak, dia hanya membantu dirinya sendiri daripada akaun bank pelanggannya, yang dikawalnya.

Ternyata perniagaan PPE dikendalikan oleh askar keluarga jenayah Genovese terkenal Christopher Chierchio, dan Kurland tidak pernah melihat pulangan pelaburan.

Tuntutan ‘Mangsa’ Tidak Berdiri
Kurland adalah satu-satunya Russo, Smookler, dan Chierchio yang mengaku tidak bersalah dalam kes itu. Peguamnya berhujah dia adalah mangsa kepada tiga yang lain.

Tetapi juri tidak bersetuju, sebulat suara.

Dia menggunakan kedudukannya sebagai peguam—suatu profesion yang diasaskan atas kewajipan kejujuran dan kesetiaan—untuk mengemudi Pengeluaran Sidney pelanggannya melabur berjuta-juta dolar dalam syarikat yang dimilikinya secara rahsia dan menerima sogokan haram berdasarkan pelaburan pelanggannya tanpa pengetahuan mereka,” Peguam AS . Damian Williams berkata dalam satu kenyataan rasmi.

“Akhirnya, defendan dan konspirator bersamanya menutup poket mereka sendiri manakala anak guamnya mengalami kerugian besar daripada jenayah mereka,” kata Williams.

Kurland berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun apabila dijatuhkan hukuman.